Vineri 10 martie 2023, Congresul Statelor Unite a trimis un proiect de lege președintelui Joe Biden prin care cere administrației prezidențiale să declasifice toate informațiile deținute de agențiile americane referitoare la potențialele legături dintre Institutul de Virusologie din Wuhan și Covid-19. Președintele Biden nu a declarat dacă va semna acest proiect sau dacă își va exercita primul său drept de veto, scrie Politico.
Proiectul de lege, inițiat de un grup de republicani a fost votat în unanimitate. Anterior datei de 10 martie proiectul a fost adoptat în unanimitate și în Senat. Proiectul cere Biroului Directorului de Informații Naționale să prezinte Congresului un raport neclasificat „cu redactări doar dacă este necesar pentru a proteja sursele și metodele”, relatează Politico.
După vot, președintele House Energy and Commerce, Cathy McMorris Rodgers (R-Wash.) și președinții subcomitetelor au dat următoarea declarație: „Prin adoptarea acestui proiect de lege bipartizan, Congresul a transmis un mesaj clar că este esențial să se ofere o transparență deplină cu privire la ceea ce se știe despre cum a început această pandemie, cum ar fi putut fi cheltuiți dolarii contribuabililor pentru cercetări riscante și dacă laboratoarele care efectuează astfel de cercetări susțin cele mai înalte standarde de siguranță”, precizează Politico.
Aceștia l-au avertizat pe președintele Joe Biden că revocarea proiectului de lege ar cauza „daune ireparabile” „capacității noastre de a restabili încrederea publicului în guvern”.
Jim Himes (D-Conn.), membru al Comitetului de Informații al Camerei, care a susținut proiectul de lege, a avertizat că informațiile nu vor dezvălui originea virusului. „Am văzut toate informațiile clasificate despre asta și nu știm, nu știm originile pandemiei de Covid”, a declarat acesta în timpul dezbaterii.
Deși Departamentul de Energie și FBI s-au declarat recent în favoarea ipotezei scurgerii virusului din laborator, nu s-au eliberat încă dovezile care susțin evaluarea lor. Departamentul de Energie a spus că are o încredere scăzută în evaluare, în timp ce FBI a afirmat că are o încredere medie. Serviciile de informații rămân divizate cu privire la modul în care a început pandemia, alte agenții afirmând că cel mai probabil virusul a avut o origine naturală, concluzionează Politico.