Acțiunile băncilor din întreaga lume s-au prăbușit luni 13 martie, chiar dacă președintele Joe Biden a promis că va lua toate măsurile necesare pentru a siguranța sistemului bancar din SUA, după prăbușirea bruscă a Silicon Valley Bank (SIVB.O) și Signature Bank (SBNY.O), scrie Reuters.
Eforturile lui Biden de a liniști piețele și deponenții au venit după ce măsurile de urgență ale Statelor Unite pentru a garanta depozitele la ambele bănci nu au reușit să înlăture grijile investitorilor cu privire la potențiala contagiune la alți creditori din întreaga lume.
Marile bănci din SUA au pierdut peste 70 de miliarde de dolari din valoarea bursieră, ducând în cele trei zile (10-13 martie) la o pierdere totală de aproximativ 170 de miliarde de dolari.
Președintele Joe Biden a declarat că „sistemul bancar este în siguranță”, promițând totodată o reglementare mai rigidă după cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008.
Unde de șoc s-au simțit și în Europa, unde indicele bancar STOXX (.SX7P) a închis cu 5,7% în scădere. Commerzbank din Germania (CBKG.DE) a scăzut cu 12,7%, în timp ce Credit Suisse (CSGN.S) a scăzut cu 9,6% până la un nou minim record.
În prima şedinţe de tranzacţionare a săptămâni, indicele BET al Bursei de la Bucureşti s-a depreciat cu 1%, tras în jos de evoluţiile înregistrate de Transgaz (-3,9%), Aquila (-3,6%), Transelectrica (-3,5%), TTS (-2,6%), Electrica (-2,5%), Nuclearelectrica (-2,5%) şi Purcari (-2,4%), conform datelor BVB. Banca Transilvania stagna, BRD avea un minus de 0,17%, Patria Bank avea un minus de 1,87%, scrie Ziarul Financiar.