Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere joi cu ambasadorul James C. O’Brien din cadrul Departamentului de Stat al SUA și cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec.
În cadrul discuțiilor s-au abordat teme referitoare în primul rând la colaborarea bilaterală dintre România și SUA în cadrul Parteneriatului Strategic România-SUA, precum și aspecte relevante pentru securitatea din regiunea Mării Negre, în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, conform unui comunicat de presă emis joi seara de Ministerul Apărării.
Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat că „Parteneriatul Strategic româno-american este mai solid ca niciodată”.
„România este în prezent un partener de încredere și valoros, manifestând ambiție, voință politică și capacitatea de a contribui la implementarea viitoarelor priorități comune, inclusiv prin asumarea hotărâtă a rolului de furnizor de securitate în regiune”, a afirmat ministrul Apărării Naționale.
Potrivit Ministerului Apărării Naționale, oficialul român a salutat adoptarea Legii de Autorizare a Apărării Naționale în Senatul Statelor Unite la 27 iulie, lege care include și Legea privind securitatea Mării Negre printr-un amendament propus de senatorii Jeanne Shaheen și Mitt Romney.
„Aceasta reprezintă o reconfirmare a angajamentului și sprijinului constant al SUA pentru stabilitatea regională, regiunea Mării Negre având importanță strategică pentru NATO, lucru confirmat și în declarațiile ultimelor summit-uri ale alianței de la Madrid și Vilnius”, a mai transmis Ministerul Apărării.
În conformitate cu comunicatul citat, ministrul Tîlvăr a condamnat ferm atacurile neselective ale Federației Ruse asupra infrastructurii civile de export a cerealelor ucrainene, cu impact asupra securității alimentare globale.
„De asemenea, a subliniat sprijinul României pentru partenerul ucrainean. Ministrul Apărării Naționale a reafirmat angajamentul țării noastre de a asigura securitatea regională și a mulțumit partenerului american pentru prezența continuă a forțelor armate ale SUA în România și în regiunea Mării Negre, aceasta reprezentând un pilon esențial al consolidării poziției aliate de descurajare și apărare în Flancul Estic”, a mai menționat comunicatul citat.