Secțiile Unite ale Instanței Supreme au decis să sesizeze Curtea Constituțională în privința Legii Fugarilor, potrivit unor surse oficiale. Anunțul a fost făcut după o ședință a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), în care 88 de judecători au votat pentru sesizarea Curții Constituționale, iar 8 s-au opus. Decizia survine pe fondul adoptării Legii Fugarilor săptămâna trecută de Camera Deputaților, iar astăzi, 5 decembrie 2023, este ultima zi în care ÎCCJ putea sesiza CCR.
Legea Fugarilor prevede majorarea cu 3 ani a pedepselor pentru cei condamnați care nu se prezintă la poliție în termen de 7 zile de la pronunțarea verdictului, în vederea punerii în aplicare a mandatului de executare. Această lege a fost trimisă președintelui pentru promulgare.
Surse judiciare au indicat că judecătorii consideră că Legea Fugarilor ar putea încălca principiul legalității, având un caracter neclar și neprevizibil, și neintegrându-se organic în sistemul de reglementare a infracțiunii de evadare.
Cu toate că legea pare a fi populară și reparatorie, există critici referitoare la posibila sa neconstituționalitate, mai ales în ceea ce privește aplicarea retroactivă, care ar putea încălca principiul neretroactivității legii penale. Această prevedere ar impune predarea autorităților române în termen de 7 zile pentru toți cei condamnați, indiferent de momentul pronunțării hotărârii judecătorești, sub amenințarea prelungirii pedepsei cu până la 3 ani și întreruperea prescripției executării pedepsei. Criticii susțin că aplicarea retroactivă poate încălca principiile fundamentale ale procesului penal.