Legile educației ar putea fi adoptate de Guvern în 23 martie și apoi să între în dezbatere în Parlament. Joi 9 martie, în cadrul ședinței de Guvern au fost supuse atenției pachetul de legi privind educația. La finalul ședinței, ministrul educației Ligia Deca a dat câteva declarații.
Profitând de faptul că azi a fost Ziua Deținuților Politici Anticomunişti, Ligia Deca a amintit că în propunerea de lege a învățământului preuniversitar s-a inclus disciplina „Istoria comunismului” ca disciplină obligatorie în liceu, „tocmai în ideea în care educația vis-a-vis de ceea ce s-a întâmplat în trecut ne va ajuta să avem o societate democratică consolidată pentru viitor”.
Cele două proiecte de legi intră în etapa discuțiilor tehnice între ministere, cu speranța că până în 23 martie să poată fi adoptate în Guvern iar apoi să fie trimise spre dezbatere în Parlament.
În ceea ce privește Legea învățământului preuniversitar, cel mai controversat punct a fost admiterea la liceu, care prevede două probe scrise pe specializare. Întrebată care este varianta finală, Ligia Deca a răspuns:
„Da, este varianta pe care am prezentat-o public în conferința de presă din 27 februarie. Adică după Evaluarea Națională – care rămâne în aceeași formulă ca până acum, include Limba și literatura română, Matematică și Limba maternă – pentru acele profiluri care au avut concurență, dacă liceele doresc, pot organiza concurs de admitere în limita a 60% din locuri. Subiectele se realizează de către Ministerul Educației, corectarea se va realiza similar cu ce se întâmplă acum la testările naționale pentru a asigura integritatea examenului. 40% din locuri vor fi alocate prin repartizare computerizată, pe baza notelor de la Evaluarea Națională, iar din acești 40%, pentru 10% din locuri vor fi prioritari copiii cu cerințe educaționale speciale sau copiii de etnie romă.”
Dacă legile vor fi adoptate în Parlament până la finalul acestui an școlar, în principiu, vor intra în vigoare începând din anul școlar următor, deci din toamna acestui an.