Colegiul Fizioterapeuților din România ripostează în urma modificărilor propuse de CNAS, Hotărârii de Guvern nr. 696/2021, prin care fizioterapia ar putea fi exclusă din lista furnizorilor de servicii de sănătate conexe actului medical și eliminarea serviciilor conexe furnizate de fizioterapeut.
“Cu regret ne exprimăm îngrijorarea cu privire la impactul pe care modificările propuse le vor avea asupra fizioterapeuților angajați în sistemul de sănătate public și privat și de asistență medico-socială și asupra calității vieții pacientului din România, care are dreptul, dar și nevoia, de a beneficia de servicii de îngrijire a sănătății prin servicii de îngrijire a sănătății decontate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și solicităm de urgență dezbatere publică în conformitate cu art. 7, alin (9) din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în transparența publică”, se arată în adresa transmisă CNAS de Colegiul Fizioterapeuților din România.
În cadrul proiectului de Hotărâre, fizioterapeuții sunt excluși din lista furnizorilor de servicii de sănătate conexe actului medical și elimină serviciile conexe furnizate de fizioterapeut pentru specializările: neurologie și neurologie pediatrică, psihiatrie și psihiatrie pediatrică, reumatologie, ortopedie și traumatologie și ortopedie pediatrică, cardiologie, pneumologie, îngrijiri paliative, cât și medicină fizică și de reabilitare.
Semnal de alarmă tras de Colegiul Fizioterapeuților din România
Colegiul Fizioterapeuților susține că prevederile cuprinse în proiectul de Hotărâre încalcă în mod flagrant dreptul la ocrotirea sănătății, prevăzut la art. 34 din Constituție. Numărul medicilor de medicină fizică și reabilitare medicală în care sunt angajați fizioterapeuți este insuficient, astfel va exista o discriminare evidentă a pacienților care primesc asistență medicală în unități unde există doar medici de alte specialități, față de cei care au șansa să li se acorde servicii de fizioterapie decontate de CNAS.
Blocarea accesului pacienților la servicii de fizioterapie; consecințele grave asupra calității vieții pacienților din România, precum și a fizioterapeuților angajați în sistemul de sănătate public și privat și în sistemul de asistență medico-socială; pericolul deființării posturilor fizioterapeuților și impactul bugetar negativ sunt doar câteva din aspectele semnalate.
Solicitări cu privire la proiectul de Hotărâre
Adresa este semnată în numele a aproximativ 10.000 de fizioterapeuți pe care îi reprezintă și solicită, pe lângă dezbaterea publică a proiectului de Hotărâre, menținerea fizioterapeutului ca furnizor de servicii conexe actului medical, păstrarea specialităților clinice reumatologie și ortopedie și traumatologie și ortopedie pediatrică, cât și menținerea serviciilor conexe furnizate de fizioterapeut la specialitățile prevăzute în HG nr. 696/2021. Totodată, solicită și modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul includerii exprese a Colegiului Fizioterapeuților din România în categoria titularilor dreptului de a negocia încheierea Contractului-cadru multianual.