New York Times a dat în judecată Comisia Europeană la Curtea de Justiție a UE pentru a obține mesajele text dintre Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, privind achizițiile de miliarde de euro în doze de vaccin COVID-19, a anunțat site-ul POLITICO pe data de 13 februarie 2023.
Conform publicației POLITICO, NY Times se va confrunta cu avocații Comisiei Europene în instanța supremă, argumentul publicației americane fiind că Comisia are obligația legală de a face disponibile mesajele, „care ar putea conține informații vitale despre contractele UE de cumpărare a vaccinurilor împotriva COVID-19„.
Conform site-ului instanței europene, cazul T-36/23 „Stevi and The New York Times v Commission” a fost înregistrat pe 25 ianuarie și a fost făcut disponibil public pe site 13 februarie, alte date nefiind încă disponibile.
Acest proces vine după o investigație din ianuarie 2022 a Ombudsmanului European (echivalentul Avocatului Poporului în România), Emily O’Reilly, care a identificat o administrare defectuoasă în încercările Comisiei de a recupera mesajele text, după o cerere publică de acces a jurnalistului de la netzpolitik.org, Alexander Fanta.
Investigarea Ombudsmanului a constatat că Comisia nu a solicitat în mod explicit biroul personal al președintelui să caute mesajele text dintre Ursula von der Leyen și Albert Bourla.
În răspunsul său la această investigație, comisarul UE pentru Valori și Transparență, Věra Jourová, a afirmat că mesajele text ar fi putut fi șterse, din cauza „naturii lor scurte și efemere”.
Ziarul german Bild a dat în trecut în judecată Comisia în mai multe rânduri pentru acces la documente referitoare la negocierile privind achizițiile vaccinurilor COVID-19 produse de Pfizer/BioNTech și AstraZeneca.
„Cu toate că unele dintre acțiuni au fost respinse de instanțe, Bild – care, asemenea lui POLITICO, este patronat de Axel Springer – a obținut o serie de documente privitoare la aceste negocieri, inclusiv corespondențe email începând cu iunie 2020. Nici o informație, însă, despre contactele anterioare ale Ursulei von der Leyen cu CEO-ul Pfizer nu au apărut ca urmare a acestor procese„, mai scrie POLITOCO.
Solicitați să dea un punct de vedere, reclamațtii – NY Times și Matina Stevins – au declinat să comenteze, dat fiind că e un proces în curs, iar reprezentații Comisiei Europene nu au răspuns solicitării deloc.
„Referitor la toate aceste acțiuni ale Ursulei von der Leyen, și încercarea de acoperire a abuzurilor sale de către Comisia Europeană, asistăm în acest moment la cel mai mare scandal de corupție, dacă nu din istoria umanității, atunci clar din istoria UE. Soluția este ca Ursula von der Leyen să-și dea demisia de îndată!„, a reacționat europarlamentarul Cristian Terheș pe Facebook la aflarea știrii că Ursula von der Leyen a fost dată în judecată.