Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat, în data 28 noiembrie, campania națională de împădurire, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul căruia, până în 2026 se va investi în realizarea a 56.000 de ha de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbări climatice.
Bugetul alocat acestei campanii este de 730 milioane de euro, cea mai mare partea a bugetului, de 500 milioane de euro, fiind alocată pentru sprijinirea investițiilor în realizarea de noi suprafețe ocupate de păduri.
“Proprietarii de păduri și terenuri sunt încurajați și stimulați acum pentru ca suprafețele pe care le dețin să fie conservate și valorificate la adevăratul lor potențial, iar până acum nu aveam o legislație care să impulsioneze creșterea suprafeței pădurilor din țara noastră. Aceștia primesc 456 de euro/an/ha timp de 20 de ani pentru transformarea acestor terenuri în păduri. Prima de sechestrare forestieră este o măsură prin care stimulăm transformarea cât mai multor terenuri din România în viitoare păduri”, a declarat ministrul Barna Tánczos.
Prin PNRR, proprietarii de păduri și terenuri sunt încurajați și stimulați să înființeze noi plantații, cu sprijinul unor sume pe care le pot accesa în acest sens. Sprijinul financiar se acordă în funcție de tipul plantației, unitatea de relief și compoziția de regenerare, prima pentru înființare fiind cuprinsă între 4.500 și 7.500 euro/ha, iar cea pentru întreținerea plantației pentru o perioadă de 6 ani este între 6.700 și 15.800 euro/ha.
Schema vizează înființarea de plantații forestiere pe terenuri agricole, respectiv trupuri de pădure, suprafața minimă fiind de 0,5 ha și înființarea de perdele forestiere de protecție, în suprafață minimă de 0,1 ha. Sprijinul se acordă pentru întocmirea proiectului tehnic de împădurire, realizarea lucrărilor de înființare, împrejmuire și întreţinere a plantaţiilor.
Sesiunea de finanțare a început în 28 noiembrie, la ora 12.00 și este gestionată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și gărzile forestiere din teritoriu, prin intermediul unui program informatic.